Bir Sayfa Seçin

29 Eylül – 3,000’den fazla tür üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, dünyanın yaban omurgalı hayvan nüfusu 1970’lere oranla yarı yarıya azaldı.

WWF yaban yaşamı koruma derneği ve Londra Zooloji Topluluğu araştırmacıları (ZSL) 3,038 türe ait 10,380 hayvana ait verileri, beş ana omurgalı hayvan grubunun (memeliler, kuşlar, sürüngenler, balıklar, amfibyenler) sağlık endeksine girmekte. Son raporlara göre bu endeks %50’ye varan bir düşüş göstermekte.

2012’de yayınlanan bir önceki endekste, 1970 ila 2008 arasında %28’lik bir düşüş rapor edilmişti.

ZSL bilim müdürü Ken Norris, “Biyoçeşitlilik kaybının ölçeği ve varoluşumuz için hayati önem taşıyan ekosistemlerdeki zarar alarm verici boyutlara ulaştı,” dedi. “Raporlar durumun kritik düzeye ulaştığını belirtse de hâlâ umut var. Doğanın korunması koruyucu uygulamalar, siyasi irade ve iş dünyasının desteğini gerektiriyor.”

Koruma alanlarında belirli bir başarı elde edildi. Çalışmada 2009 ila 2013 arasında nüfusu %63 artış gösteren Nepal kaplanları (Panthera Tigris) örnek olarak verilmiş. Ancak omurgalıların büyük çoğunluğu ciddi bir azalma göstermekte, Afrika’da yasak avlanan gergedan ve filler, aşırı balık avlayıcılığından etkilenen timsahlar gibi bazı türlerde bu düşüş çok trajik noktalara ulaşmış durumda.

Kaynak: http://blogs.nature.com/news/2014/09/animal-populations-have-halved-since-1970.html