Bir Sayfa Seçin

Dünya çapında yılda üretilen yaklaşık 4 milyar ton gıdanın 2 milyar tona yakınının yenmeden çöpe gittiği belirlendi.

 

İngiltere merkezli Makine Mühendisleri Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, israf olan gıda miktarı trajik boyutlara ulaştı. Raporda yer alan tahminlere göre, dünyada üretilen toplam gıdanın yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir miktarı yenilmiyor.

Raporda, mahsullerin depolanmasındaki sorunlardan, son kullanım tarihlerinin aşırı kısa tutulmasına değin bir dizi nedenden dolayı üretilen gıdalar israf oluyor. Araştırmacılar, Avrupa ülkeleri ve ABD’de satın alınan yiyeceklerin yaklaşık yarısının çöpe gittiğine işaret ediyor. Bu yüzyıl sonuna kadar dünya nüfusuna 3 milyar kişinin daha eklenmesinin beklendiğine dikkat çeken uzman ekip, yiyecek israfını azaltmak için küresel anlamda ciddi bir strateji belirlenmesini salık veriyor.

Makine Mühendisleri Enstitüsü, İngiltere’de yetiştirilen sebzenin yüzde 30’a varan bir bölümünün, Avrupa’da üretilen sebzelerinse yarıya yakınının sırf görünümü beğenilmediği için yerden toplanmadığını söylüyor. Raporu hazırlayanlar, dünya çapında yılda yaklaşık 4 milyar ton gıda üretildiğini, bunun 2 milyar tona yakın bir kısmının yenmeden toprakta kaldığını veya çöpe gittiğini kaydediyor.

Enstitünün enerji ve çevreden sorumlu başkanı Dr. Tim Fox, ”Büyüyen nüfusun ve dünyadaki aç insanların doyurulmasına yarayacakken atılan gıda ürünleri toprağın, suyun ve enerjinin müsrifçe harcanması anlamına geliyor” diye ekledi.

Yapılan hesaplara göre, yılda 550 milyar metreküp su, tüketicinin midesine girmeyen tarım ürünleri için boşu boşuna harcanıyor.

Kaynak: Gazetea24, Cnbce.com