Bir Sayfa Seçin

Şehirde Permakültür Tasarımı

ŞEHİRDE PERMAKÜLTÜR TASARIMI

Kentler kültürel, ekonomik ve sosyal birikimin yoğunlaştığı yerler olduğundan nüfusun da çok olduğu yaşam alanlarıdır. Yiyecek en temel gereksinmelerin başında geldiğine göre kentte bulunduğum sürece düşünmüşümdür; bu kadar yapılanmış çevrede bunca insan nasıl yiyecek bulabilir –hiç değilse bir kısmını nerede üretebilir diye… (devamını oku …>>>)

(şehirde mıntıka ve kesim analizleri nasıl yapılabilir?)

Gün geçtikçe daha fazla insan ihtiyaçlarını evlerinde karşılamaları gerektiğinin farkına vardıkça, permakültür tasarım danışmanlıkları için talep de artıyor. Şu anda Melbourne’de haftada iki ya da üç yere danışmanlık yapıyoruz ve bu makalede çalışmalarımız sırasında ortaya çıkan bazı genel örüntüleri paylaşmak istiyorum… (devamını oku..>>>)

Permakültürün ana fikri, etkinliklerimizde doğal ekosistemleri örnek almaktır. Eğer çalışacak bir çiftliğiniz ya da ağaçlık bir araziniz, hatta büyük bir bahçeniz varsa bu pekâlâ mümkündür. Peki ya yalnızca şehir içinde küçük bir bahçesi olanlar, ya da bahçesi bile olmayanlar ne yapacak? Onlar permakültürü nasıl uygulayabilirler? (devamını oku …>>>)

(Rhamis Kent’in Detroit’teki dayanışma örneklerini anlattığı 2 videosu)

(Permakültür aktivisti Andrew Millision ile sohbet) 1960’ların, kendi gıdamızı üreterek ve çocuklarımızı birkaç (ya da birkaç yüz) yakın arkadaşımızla birlikte yetiştirerek daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaratma vizyonunun nesi yanlış? Andrew Millison’a göre bunda tek bir şey yanlış: “Bunun için toplumu terk etmeniz gerektiği fikri”. (devamını oku …>>>)

Verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmak için mülkiyetinizi nasıl tasarlayacağınızı hiç düşündünüz mü? Permakültür, ister büyük bir arazide veya ufak bir şehir parselinde yaşayın, sürdürülebilirliği hayatınızın tüm alanlarına uygulayabilmeniz için gerekli pratik, yaratıcı ve pozitif teknikleri … (devamını oku …>>>)

(Penny Livingstone ile yapılan bu uzun söyleşinin 3. bölümü şehir uygulamaları üzerine)

(Bir şehirde permakültür giriş kursuna katılan bir kadının yaşadığı sarsıcı deneyim)

Endüstriyalist kapitalizm gelişirken kentle kır arasındaki uçurumu gittikçe arttırdı. İnsanlar iş ve aş bulmak için kentlere göç etmek zorunda kaldı. Aynı zamanda kentin kozmopolitan yapısı insanları özgürleştirir diye umuluyordu. Oysa kırdaki dayanışma ruhunun kentte yok olduğunu görmek uzun sürmedi… (devamını oku …>>>)

(bir kasabada girişimci bir grubun çabası sonucu kent atığının kompost olarak kullanılması)

(Portland’da yerelleşme ve insanların yaşadıkları yeri aktif şekilde şekillendirmesine yönelik gönüllü girişim)

(şehirde kendi kendine yeterlilik üzerine bir pilot proje)

Diğer Yazılar

OKUMA ÖNERİLERİ

        • Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, Scott Kellog & Stacy Pettigrew; Sinek Sekiz, 2013.
        • Kent Bahçeciliği Dünya Deneyimi, Ed: Devin Bahçeci; Yeryüzü Derneği, 2012.
        • Kent Bahçeciliği İstanbul Deneyimi, Ed: Devin Bahçeci; Yeryüzü Derneği, 2012.
        • Urban Permaculture, David Watkins; Hyden House, 1993.
        • Urban Homestead, K. Coyne ve E. Knutzen; Process, 2010.
        • Ethics and Urban Design, Gideon Golany; Wiley, 1995.
        • Ekokent, Semih Eryıldız; Gece, 1995.
        • City Permaculture: Sustainable living in small spaces; Earth Garden, 2010.
        • Waste Not, Want Not; Flutterbye Press, 2008.
        • Penny Livingstone İstanbul “Dirençli Toplumlar Çalıştayı” Raporu (raporu okumak için tıklayınız)
        • Paradise Lot: Two Plant Geeks, One-Tenth of an Acre, and the Making of of an Edible Garden Oasis in the City, Eric Toensmeier, Jonathan Bates; Chelsea Green, 2013.