Bir Sayfa Seçin

GDO devi Monsanto’nun genetiği değiştirilmiş“MON810″ adıyla tescilli mısır polenleri Polonya’da yasaklandı.

Söz konusu ürünün zaten azalan arı nüfusu üzerinde yıkıcı bir etki yaptığını belirlediklerini belirten Polonya Tarım Bakanı Marek Sawicki, “Hem insan sağlığını hem de arı nüfusunu tehdit eden GDO’lu ürünler üzerinde tam ve kalıcı bir yasağı başlatacağız” dedi.

Gelişmelerden büyük memnuniyet duyduğunu açıklayan Polanya Doğa Derneği, Tarım Bakanı Marek Sawicki’e teşekkür etti.

Monsanto tedirgin

9 Mart 2012’de AB dönem başkanı Danimarka’nın, kıtada GDO’lu ürünlerin ekilmesinin serbest bırakılması yönündeki önerisi yedi AB ülkesi tarafından reddedilmişti. Fransa daha önce AB’de Monsanto üretimi GDO’lu mısırlara verilen izinin kaldırılması için harekete geçmişti. Monsanto’yu istemediği açıklayan Fransa ve Macaristan gibi ülkelere Polonya’nın da katılması biyoteknoloji şirketinin tedirginliğini arttırdığı belirtiliyor.

Polonya yasakladı, Türkiye’de serbest

Polonya’nın tehlikeli bulup yasakladığı biyoteknoloji devi Monsanto’nun MON810 mısırın Türkiye’ye girişine izin veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyogüvensizlik Kurulu tarafından izin verilmesi üzerine Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR)’in tarafından MON810 GDO’lu mısırı Türkiye’ye de ithale devam ediyor.

Çiftçi davayı kazandı

Fransa’nın Lyon kentinde tahıl yetiştiricisi Paul François’un ürünlerinin hafıza kaybı, baş dönmesi gibi nörolojik sorunlara neden olduğu iddiasıyla açılan davayı kazandı. Mahkeme zararın tespiti için bilirkişi görevlendirdiği açıklandı. Öte yandan Hindistan’da da çok sayıda çiftçi tarafından Monsanto aleyhine korsanlık davaları açıldığı belirtiliyor. Macaristan’da da binlerce dönümlük GDO’lu mısır tarlaları yok edilmişti.

Kaynaklar:

Poland Announces Complete Ban on Monsanto’s Genetically Modified Maize

Polonya, Monsanto’yu ülkeden kovdu