Bir Sayfa Seçin

Lon Tonneson 1 / 8 Kasım 2017 (çev: Barış İşçi Pembeci)

YAĞMURU BİRİKTİRMEK: Sabahın erken saatlerinde yağan kısa ama yoğun bir yağmur kuraklık sırasında kıymetli olan nemi sağlar.

 

Araştırma Merkezi düşen yağmurun her bir damlasını yakalamak için değişiklikler yapıyor.

 

Büyük Ovalar’da gelecek yıl yine kuraklık olacak mı? Kimse kesin bilmiyor. Ama bazı çiftçiler ve rençberler olası bir kuraklığa karşı plan yapmaya başladılar.

Kuzey Dakota Devlet Üniversitesi (NDSU) Dickenson Araştırma Merkezi’nin yöntemi toprağa düşen yağmurun daha fazlasını yakalamak.

Merkezin müdürü ve bir NDSU Extension sığırcılık uzmanı olan Kris Ringwall, “Genellikle yıl içinde, hatta kuraklıkta bile, bir süre yağmur yağar ve yağdığında toprağın yağmurun hepsini emmesini istiyoruz. Bir kısmının bile akıp gitmesini istemiyoruz,” diyor.

Merkez, 2008’de, toprağı asgari miktarda sürme yönteminden hiç sürmeme yöntemine geçti ve saatte sadece 3.5 cm yağmuru emebilen bir arazi parçasında yeni bir ürün rotasyonu uyguladı. Ringwall, “Yoğun bir yağmurdan sonra, arazi bir göl gibi görünüyordu” diyor. “Aslında, sıkı bir yağmur araziden havzanın diğer kısımlarına doğru kolaycacık akar giderdi.”

Mütevazi bir tahıl-sıralı ekin rotasyonu yerine, üç yıllık süreçte alfalfa ekiminden sonra tritikale ve tüylü fiğ karışımı yetiştirdiler. Daha sonra mısıra döndüler, sonra karışık yulaf ve bezelyeye, ardından çok çeşitli tüm sezonluk yer örtücülere, sonra mısıra, sonra yaz buğdayına ve en son olarak da kış buğdayına.

Sekiz yıl sonra, ortalama su emilme miktarı %685 oranında arttı, bu saatte 3.5 cm’den 26cm’e çıkan bir artış demekti. Bitkinin kullanımına açık azot miktarı dönüm başına (İngiliz dönümü: yaklaşık 4000 m2) 45 kg’dan 80 kg’a çıktı.

Merkez aynı yöntemlerin çoğunu başka arazilerde uyguladı, ama bu sefer ürün rotasyon süresini beş yıl yaptılar ve sisteme büyükbaş hayvan eklediler. Rotasyon şöyleydi: yaz buğdayı, çok çeşitli bir yer örtücü karışımı, mısır, karışık bezelye ile arpa ve son olarak da ayçiçeği. Yaz buğdayını ve ayçiçeğini yem ve tohum için hasat ettiler. Hayvanları rotasyondaki diğer ürünleri otlaması için getirdiler. Rotasyon 100 günden fazla otlama süresine izin verdi. Her bir büyükbaş hayvan bezelye ve arpa karışımını, mısırı ve yer örtücü karışımını tüketerek günde ortalama 1 kg aldı.

yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.