Bir Sayfa Seçin

Araştırmacılar ekolojik (organik) tarımın biyoçeşitliliği zenginleştirdiğini ve doğal “zararlı mücadelesi” sağladığını ortaya koydu

Haber, Wasgington – Washington State Üniversitesi ile Georgia Üniversitesi bünyesinden bir araştırma grubu, ekolojik (organik) tarımın faydalı, (bitkiye musallat böcekleri yiyen) avcı türler itibariyle biyoçeşitliliği zenginleştirdiğini bulguladı.

Washington Üniversitesi böcek bilimi bölümü profesör yardımcısı Bill Snyder, “Organik çiftçilerin sentetik maddeler kullanmadan nasıl yüksek verimlilik rakamları elde ettiği hep bir muamma olarak görüldü,” diyor. “Bizim çalışmamız onların sağladığı bu başarılarda biyoçeşitliliğin kilit önem taşıyabileceğini gösteriyor”.

İçinde daha çok tür barındıran ve faydalı türlerin daha eşit bir şekilde dağılabildiği ekosistemlerin daha sağlıklı olduğu düşünülmekte. Böcek ilaçlarının kullanımı tür sayısını azaltarak ve bazı türlerin (özellikle de bitkiye musallat türlerin) diğerlerine daha baskın çıkmasına yol açarak biyoçeşitliliğe zarar veriyor.

ABD Tarım Bakanlığı Ulusal Gıda ve Tarım Enstitüsü tarafından finanse edilen ve Nature dergisinin 1 Temmuz 2010 sayısında yer alan araştırmaya göre, ekolojik tarım uygulamaları faydalı türlerin ortamda eşit sayıda barınabilmesini sağlıyor ve “zararlı böcek” sorunu giderek azalıyor.

Alışılmış tarım tekniklerinin uygulandığı patates tarlalarında, genellikle tek bir tür böcek veya patojene rastlanıyor. Bunun aksine, ekolojik (organik) tarlalarda çeşitli faydalı türler eşit şekilde yayılmış oluyor. Yapılan araştırmalar, arazide eşit sayı ve dağılımda faydalı tür olduğunda, patates zararlısı sayısı bir hayli azalıyor.

Haberin orjinali: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-06/usdo-rst062810.php

(çev: hira)

 

 

 

 

 

DOĞA VE İNSAN DOSTU BİR TARIM SİSTEMİNE DOĞRU