Bir Sayfa Seçin

Saman Balyasından Evinizin Yapımında Kullanacağınız Balya Sayısının Hesaplanması

Yazan: Andrew Morrison (çeviri: Ömür Kızılgün)

Saman balyasından evinizi tasarladıktan sonra bu evi gerçekleştirmek için kaç adet saman balyasına ihtiyacınız olduğunu hesaplamalısınız. Bu hesaplamanın birkaç yolu vardır. Yollardan biri evinizin yaklaşık büyüklüğü hakkında bir varsayımda bulunarak, temelde evin taban alanı ile çatı tasarımına dayanarak balya sayısını hesaplamaktır. Bu yöntem evin kare veya dikdörtgen olduğu yalın tasarımlarda iyi işleyebilir, ancak evin dış duvarlarında açılar, dönüşler, eğriler  olduğunda, bütün bu inşaat detayları daha fazla balya kullanımını gerektirdiği için bu yöntem oldukça kaba kalır. İhtiyacınız olan tam balya sayısı arttıkça –artan samanları yapının başka yerlerinde kullanacak olsanız da- daha fazla artık saman çıkacağını hesaba katmayı aklınızda tutmalısınız. (“Ayakkareye” dayalı hesaplamalar tablosu için bakınız http://www.ironstraw.org/balecalc.htm.)

Duvarların yüzey alanına göre balya sayısını hesaplama

Balya ihtiyacınızı hesaplamak için diğer bir yol biraz daha ayrıntılıdır ve duvarların kapladığı yüzey alanı esas alınarak balya sayısı hesaplanır. Bir başka deyişle, saman balyasından inşa edilecek duvarın uzunluğu ölçülüp duvar yüksekliği ile çarpılır. Böylece duvarların metrekare cinsinden alanı bulunmuş olur. Üçgen çatı için, üçgeni esas alarak bina genişliğinin yarısını üçgenin yüksekliği ile çarpın. Bu size tüm üçgen çatının metrekaresini verecektir, çünkü sanki iki üçgeni kare oluşturacak şekilde sırt sırta yapıştırmış gibi düşünebilirsiniz. Daha sonra bu sayıdan pencere ve kapı açıklıklarının metrekaresini ölçüp çıkarabilirsiniz. Bütün açıklıkları düştükten sonra kalan toplam alanı balyanızın (metrekare cinsinden) alanına bölünüz. Örneğin 35.56 metre yükseklik 91.44 metre uzunluğu (14 inch X 36 inch) olan bir balya (duvarı) 3251.60 metrekare (504 inch kare veya 3.5 ayakkare) yüzey alanına sahip demektir. Bu size yapıyı inşa etmek için ihtiyacınız olan balya sayısını tam olarak verecektir.

Saman balyası evinizi asla hesapladığınız sayıda balya ile inşa edemezsiniz

Hiç kimseye asla hesapladığı balya sayısı ile evi inşa etmeye çalışmasını önermem, hesapladığınız balya sayısına yaklaşık %10 ekleme yapınız.

Daha ayrıntılı bir hesaplama Harvest Homes sitesinde var: http://harvesthomes.ca/resources/calculator/. Bu hesaplama, yukarıdaki hesaplama yönteminin yanısıra balyalarınızı istifleme planınızı da kapsamaktadır, yani kenarda veya yatay biçimde ve düz çerçeveli veya balon (dairesel) çerçeveli olarak mı istifleyeceğinizi de işin içine katmaktadır. Burada ayrıca inşaat sürecinin –balya hesabının dışında kalan- birçok yönü de dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, saman evinizi onların kullandığı tekniklerle inşa ederseniz gerekli malzemelerin tam bir hesabını elde edebilirsiniz. Bu çok hoş bir hizmet olmakla birlikte, bu yöntemin balyalardan başka malzemelerin hesaplanmasında kullanılmasını -onların ev inşaatında kullandıkları teknikler muhtemelen sizinkilerden farklı olduğu için- önermem. Daha da önemlisi, kereste hesaplamalarını kullanmanızı önermem, çünkü  bölgenizdeki yerel inşaat otoriteleri bina iskeleti için gerçek kiriş ve yük hesaplamalarını görmek isteyebilir ve onlara “ama internet sitesi bunun uygun olduğunu söylüyor” demenizi kabul etmezler.

Özet

Görüldüğü gibi, evinizin inşaatında kullanacağınız balya sayısını hesaplamak için birkaç farklı yol var. “Gerçek ihtiyacınıza” mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışın, fakat birkaç dolar tasarruf etmek için tutumlu olmaya da çalışmayın. Bir balya samanın yaklaşık 7-8 TL olduğunu düşünürsek, birkaç balya fazladan almak, aynı boyuttaki balyaları yerleştirerek evi bitirmeye çalışırken dışarıya koşuşturma ve işi geciktirmenin yanında dokunacak bir maliyet değildir. Artan balyaları her zaman bahçenizde malç olarak, manzara seyri için oturma yeri veya duvar üretmek için kullanabilirsiniz. İnce bir temel üzerine, ağ ve yapıştırıcı kullanarak kırpıntı samanlarınızı arka bahçenizde bir güzelliğe dönüştürebilirsiniz.

Not:

1 inch=2.54 cm

1 feet = 12 inch = 30.48 cm

1 square feet = 929.0304 cm kare = 0.0929 metrekare

 

yazının orjinal adresi: http://www.strawbale.com/calculating-straw-bales/