Bir Sayfa Seçin

Neden saman balyası ile inşaat yapılır?

Yazan: Andrew Morrison (çeviri: Ömür Kızılgün)

Saman balyası ile inşaat, evini kendi inşa etmek isteyenlere uygun düşen bir yöntemdir. Saman balyasının iyi uyum sağladığı uygulamalardan bazıları; kulübe, ofis, garaj, stüdyo ve bir sanat ambarıdır…ama kendinizi bu küçük projelerle sınırlamak zorunda değilsiniz! Binlerce insan saman balyasından evlerini başarıyla inşa etmekte.

İşte evinizi saman balyası ile inşa etmeyi düşünmeniz için 7 önemli neden:

Neden 1: Enerji Verimliliği

Saman balyası ile iyi inşa edilmiş bir ev ısıtma ve soğutma maliyetlerinde % 75’e kadar tasarruf sağlayabilir. Gerçekten de, gezegenimizdeki doğal havalandırma döngüleri evi bütün yaz boyunca serin tutmaya yettiği için birçok iklimde klima takmamıza gerek bile kalmaz.

Neden 2: Ses Yalıtımı

Saman balyasından yapılmış duvarların ses yalıtımı mükemmeldir, bu nedenle kentsel ortamlardaki trafik veya uçak gürültüsünü engellemek isteyen ev sahipleri için mükemmel duvar sistemleridir.

Neden 3: Yangına Dayanıklılık

Saman balyası ile yapılmış evler geleneksel evlere göre yangına yaklaşık üç kat daha fazla dayanıklıdır. Balyalardaki yoğunluk düşük oksijen seviyesi demektir, bu da alev almayacağı anlamına gelir.

Neden 4: Çevresel Sorumluluk

Samanla inşaat, gezegenimize birçok şekilde yardım eder: Örneğin saman, yakılan veya durgun suda çürümeye bırakılan bir atıktır. Onu yok etmek yerine kullanmakla hava kirliliğini veya su tüketimini azaltırız ki her ikisi de genel olarak çevreyi olumlu etkiler.

Neden 5: Doğal Malzemeler

Samanın yalıtım için kullanımı, standart yalıtım malzemelerinin evde kullanılmaması anlamına gelir. Standart fiberglas yalıtımı kanserojen olarak bilinen formaldehit içermektedir. Ayrıca, balyadan duvarlar sayesinde duvarlarda kontrplak kullanımı engellenmiş olur. Kontrplak, sağlığa uygun olmayan yapıştırıcılar içerir ki bunlar zamanla evin içine gaz sızdırabilirler.

Neden 6: Estetik

Bir evde saman duvardan daha sakinleştirici ve güzel bir şey yoktur. Defalarca insanlarla birlikte bu evlerin içinde yürüdüğümde (gözlüyorum ki) duvarların güzelliği ve verdiği “duygu” ile hemen çarpılıyorlar. Bunu gerçekten açıklayamıyorum, ne demek istediğimi anlamanız için bizzat yürümeniz ve görmeniz gerekecek.

Neden 7: Ahşap Tüketimini En Aza İndirir

Saman duvar yük taşıyıcısı olarak inşa edilmişse, duvardaki ahşap kullanımından -pencere çevresindekiler hariç- tamamen vazgeçilebilir. Ormanların kesilmesi küresel bir endişe konusudur, ahşap malzeme kullanımındaki her azalma gezegenin uzun vadedeki selameti için iyi birşeydir.

yazının orjinal adresi: http://www.strawbale.com/straw-bale-articles/why-straw-bale/