Bir Sayfa Seçin

Yeni bezelyelerimiz ve polikültür (çoğul kültür)

Çev: Özlem Katisöz

Bu sebze bahçesinde bir polikültür uygulaması yapıyorum. Polikültür, yaygın uygulama olan monokültürden farklı olarak, bir alanda birden fazla ürün yetiştirmektir. 1,2×2,5 metre boyutlarındaki 5 eski sebze yatağından aldığımız çerçeveleri yerleştirerek yeni yatağımızı yapmaya başladık. Çerçeve kullanmak şart değil. Ben halihazırda elimde olduğu ve başka yerde kullanamayacağım için ve sebze yatağını eşit olarak şekillendirmek bu yolla daha kolay olduğu için çerçeve kullandım. Biriktirdiğim kağıt poşet ve gazeteleri ıslatıp mevcut çimi ve yabani otları bastırmak üzere yatağın içine serdik. Bunun üstüne kalın bir yaprak ve kalın bir saman katmanı ekledik. Yatağa biraz kireç ve kemik tozu döktüm. Saman içinde cepler oluşturup kompost gübre ile doldurdum ve satın aldığımız büyük lahanagil bitkileri ektim. Saman ve yapraklar toprakta çözülünceye kadar yatağın en iyi formuna kavuşması gelecek seneyi bulacak, ama sonuçta humusla dolu çok iyi bir toprak oluşacak.

 

Daha sonra yatağın üstüne 7-8 cm kadar kompost gübre ekledik. Yatak boyunca çeşitli bitki tohumları ektim. Hepsi farklı zamanlarda boy atacak dolayısıyla farklı zamanlarda hasat edilecek. Bütün bu örtü katmanı toprağın nemli kalmasına ve yabani otların bastırılmasına yardımcı olacak. Şu an 4. düzey kuraklık yaşıyoruz, dolayısıyla tüm su tasarrufu teknikleri yararlı olacaktır.

 

 

Yatağın sağ tarafına, boylu boyunca iki sıra bezelye ekildi; tatlı bezelye ve asma bezelye çeşitleri. Yatağın içinde gördükleriniz 45 lahanagil bitki: Home Depot’tan aldığımız kara lahana, yeşil lahana, kırmızı lahana ve brokoli. Dün, çocuklar tohumdan yetiştirdiğimiz pazı, şalgam ve pancar gibi 140 diğer bitkiyi ekmeme yardım etti.

 

 

Sebze yatağının yakından görünüşü:

 

 

m bitkilerin arasına, hardal, iki çesit havuç fidanı, başka şalgamlar, iki çeşit turp, pancarlar, marul ve benzeri salatalık yeşilliklerinden oluşan bir karışım ektim. Hava biraz daha ısındığında buraya biraz aynısefa çiçeği ekleyeceğim. Ayrıca, iç mekanda florasan ışığında tohumdan pırasa yetiştirmeyi de planlıyorum. Hava ısındığında ve turp, pancar ve marulun bir kısmını hasat ettiğimizde, yerlerini dereotu, fesleğen, çeşitli baklagil ve fasulye türleriyle tamamlayacağım. Yatak sürekli sebzelerle dolu olarak her mevsim hasat edilebilecek şekilde kalmalı.

 

Kendi başına çıkmış bir hercai menekşe. Gözde çiçeklerimden biri.

 

 

Evin yanındaki yataktan çıkan bezelyeler. Bezelyelerin nazik filizlerine bayılıyorum. 

 

 

Bu öğleden sonra, daha çabuk filizlenmesi için biraz daha bezelye tohumunu su dolu bir kaba attık. Yarın için, geniş sebze bahçemizde onları ekmek için bir yer hazırlamayı planlıyoruz. Çocuklar, taze bezelyeleri toplamayı ve onları hemen orada yemeye bayılıyor. 

 

 

Yazının orjinal adresi:  http://saponaria-wortsandall.blogspot.com/2008/03/new-peas-and-polyculture.html