Bir Sayfa Seçin

yazan: Daniel Moss (temmuz 2014)

Su tedariği sağlığı üzerine çalışan 50.000’den fazla profesyonelin oluşturduğu bir ağ olan ABD Su Araştırmaları Birliği’nin her yıl düzenlediği yarışmada, Boston ülkedeki en iyi musluk suyuna sahip şehirler listesinde zirveye çıktı.

Boston’un sırrı nedir? Su havzasını koruması. Boston şehrinin suyunu satın aldığı Massachusetts Su Kaynakları Kurumu 1985 ila 2012 arasında, Boston’un su kaynağını oluşturan Quabbin ve Wachusett rezervlerini besleyen su havzalarını satın alarak koruma altına aldı.

Koruma alanlarındaki ormanlar suları doğal yollarla temizliyor, dolayısıyla sular şehre ulaştığında sadece kısmi bir filtrelemeye gerek kalıyor. Pek çok şehirde kullanılan binbir kimyasal maddenin kullanımına gerek kalmıyor.

Şehrin şu anki su temizliğine ulaşması elbette öyle kolay olmadı. ’80’lerin başında Boston limanının kirliliği ulusal basında manşetlere kadar çıkmıştı. Sonraki yasal süreçlerin sonucunda 1985’te Massachusetts Su Kaynakları Kurumu kuruldu.

Kurum limanın ve Charles nehrinin temizliği için milyarlarca dolar harcadıktan sonra, Boston civarındaki içme suyu kaynaklarını oluşturan arazilerin koruması için sadece 131 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Altı yüz kilometrekarelik ormanlık alan, şehrin iki büyük su rezervinin çevresinde bir koruma kalkanı oluşturuyor.

Su kaynağı daha fazla korundukça, şehir sakinlerinin musluk suyuna duyduğu güven artacaktır; bu durum şişe suyu sektörünün başını ağrıtabilir.

haberin aslı: http://www.ecology.com/2014/07/08/boston-best-tasting-tap-water/

çev: hira d.