Kaya Blokları arasında Serbest Form Toprak Çuvallar
Yazar: Julien Balmer (Çeviri: Yağmur Kutlar)
Bu lüks sayılabilecek “mağara” granit, ahşap ve toprağın zarif şekilde birleştirilmesinden oluşmakta. 60metrekarelik zemin katı 3 odaya bölünmüş olup, 15 metrekarelik bir çatı katı ile örtülmekte. “Toprak çuvaldan” [içine toprak doldurulan çuvallar] yapılmış duvarlar büyük kaya parçaları arasındaki boşlukları doldurmakta. Çift katlı eliptik çatı strüktürü eski tekne direkleri üzerinde taşınmakta. Yuvarlak hatlı mekanda huzur duygusu ve sükunet hâkim.
Toprak Çuval yapı üzerine okuduğumuz kitaplar (özellikle Kaki Hunter ve Donald Kiffmayer’ın kitabı) ve de Owen Geiger ile yazışmalarla geçen birkaç ayın ardından, kendimi daha donanımlı ve başlamaya hazır hissediyordum.
Tayland’ın güney körfezi Koh Phangan’da, ormanın yamacında konumlanmış araziye erişim oldukça zor olup, buradan tonlarca toprak taşınması gerekti. Öncelikle büyük kayalar arasında kalan arazinin seviyesini düşürerek başladık ki bu iş dört kişilik ekibimizin 1 ayını aldı. Daha ufak kaya parçalarının da yayılması gerekiyordu ki, bu da her birkaç metre için 4 kişinin yarım günlük dikkati ve enerjisi demekti.
Büyük kaya parçaları arasında kalan alanda, toprak çuval duvarları taşımak üzere taştan destek duvarlar inşa edildi.
Sonraki adım, iki farklı toprak türünün (biri, adada yolun temeli olarak kullanılan, kil açısından oldukça zengin, kırmızı toprak, diğeri etrafta bolca bulunan kumlu toprak) karıştırılmasıyla oluşturulan toprak çuvaldan duvarlardı. Dış ve ayırıcı iç duvarları oluşturan çuvallar için yaklaşık 25 ton toprak kullandık. Organik biçimlere ve serbest formda inşaat prensiplerine bağlı kalarak, ufak da olsa enerjileri içinde hapseden köşelerden kaçındık. Kapı ve pencereler için ucuz, hazırda bulunan beton borular/kasnaklar kullanıp, bunları sıvadan önce kaliteli ve sağlam sinek teliyle kapladık. Sürekli olarak esinti yaşanmasına olanak tanımak üzere yapıda olabildiğince açıklıklar bıraktık.
Ardından iki ana direği inşa edip, karmaşık çatıya giriştik. 6 hafta boyunca beş yerel marangozla çatı ve tavanarası üzerinde çalıştım. Yapının bütününde 7 metreküp “Takien ria” adı verilen yerel ahşap kullanıldı. Büyük kirişler (2″ x 6″) 50 cm aralıklarla sadece estetik olarak döşendi. Çatı, oldukça hafif ve 4-6 yıl ömürlü bir malzeme olan “jaak nam” (palmiye sazları) ile örtüldü. İnsanların düşündüğünün aksine %100 organik olan bu çatı malzemesi su geçirmezdir. Malzeme ömrünü doldurduğunda 1 günlük çalışma ile sökülüp, yenisi 3 günde döşenebilmekte.
Ardından toprak çuval duvarlar sarı toprak (%55), iri taneli kum (%30), beyaz çimento (%15) ve sarı ile kırmızı demir oksit karışımı ile sıvandı. (Enerjiyle ilgili kaygılar nedeniyle) metal kullanmamak için, sıkça kullanılan tavuk teli yerine, ekstra sıva desteği naylon balık ağı ile sağlandı. İdealinde, toprak çuval üzerine yapılan sıvada hiç çimento kullanılmaz, fakat bölgede ne kil ne de saman gibi lifli malzemeler bulunmadığından, sıvayı sabitlemek için az da olsa çimento eklemek yapılabilecek en iyi şeydi. İki sebepten ötürü yapı boyunca dolaşan uzun saçaklara önem verildi. 1) Duvarları güneş etkisinden tüm yıl boyunca korunmak (toprak çuval duvarlar gibi geniş duvarlar sıcak ve soğuk havayı çok iyi tutar, bizim gibi tropik bir iklimde yaşıyorsanız evinizin her zaman serin olması istersiniz). 2) Özellikle muson yağmurları zamanında sıvayı şiddetli yağışlardan korumak. Ayrıca iç duvarların süslenmesinde, çimento ve ince kum kullanıldı.
Zeminden su gelişini engellemek üzere yerler ya çakıl taşı ya da taş zeminle döşendi. Zeminlerde ya saf yol temeli toprağından birkaç katman yaptık ya da portland çimentosu (%8), iri taneli kum (%16), çakıl taşı (%38) ve (karışımı artırmak ve malzemede tasarruf sağlamak üzere) bol miktarda topraktan (%38) yaptığımız karışımla kapladık. En üst katmanda beyaz çimento (%30) ve ince kum (%70) karışımı sarı demir oksitle birlikte kullanıldı.
Bütün yapı, aydınlatma ve bilgisayar için elektrik ihtiyacını karşılayacak 300 wattlık basit güneş panel sistemi ve Haziran 2011’de yapılan mutfak da dahil olmak üzere, 21.000 dolara malolmuştur.
Ev gayet güzel işlemektedir. Dışarda hava sıcaklığının içerden yüksek olduğu öğle saatlerinde bile içerisi serin kalabilmektedir.
Yazının orijinal adresi:
http://permaculture.org.au/2011/02/07/freeform-earthbags-between-boulders/
Merhaba
Ben Bayram Tetik Ankara yaşıyorum Ankara Gölbaşı taraflarında 11×12 metre dış çevresi ve 2.5 metre yüksekliğinde aşağıdaki fotograflardakine benzer içi toprak dolu çuvaldan 2 bölmeli bir mantarhane inşası projem için bazı sorularıma yardımcı olur musunuz?Uzmanlığınıza güveniyor Destek olacağınız umudunu taşıyorum. Kütükte yapılacak doğal istiridye mantari uygun ve sabit nem ve sıcaklık ile direkt gelmeyen güneş ışığı gölgeli ışık düşük elektrik, bol temiz hava ister. Yani karşılıklı çift kapı ile fan ve nozulla nemlendirme gibi. Bu amaca yönelik;
1. Hangi ebatta çuval kullanmalıyım.
2. Çuvalın bir özelliği olmalı mı, 2. El kaydirmazlik gibi
3. Çuvallari nasıl yerleştirerek duvar öreyim fotoğraftaki gibi dikenli tel mi kullanayım
4. Çatıyı nasıl yapayım, ne kullanayım
5. Gerek çatıda ve gerekse duvarlarda izolasyonu neyle ve nasıl sağlayalım
6. Iceriyi ısıtmak için güneş enerjisi kullanılır mı
7. Çatı için toprak dolu çuvallarin altına membran ve sera naylonu mu ne kullanayım
8. Bölmeyi nasıl yapayım kapı nasıl olmalı
9. Duvarlarda sıva olmalı mi
10. Bana ne tavsiye edersiniz en uygun maliyete bu projemi hayata geçirebilmem için teşekkürler
Bayram bey, uzun uzun yazmışsınız. bizim uzmanlık alanımız değil. bu konuda en güncel bilgiler için lütfen “Oba Ruhu” ekibiyle ilişkiye geçin: http://www.obaruhu.org
kolay gelsin.