Bir Sayfa Seçin

Ağaçlar Çevreyi İyileştirir

Hava Kalitesi/Kirliliği Azaltma

­

  • Ağaçlar havadaki ozon, azot-oksit, sülfürdioksit, karbonmonoksit, karbondioksit ve boyutu 10 mikrondan küçük partiküller gibi kirleticileri “yakalayarak” havanın temizlenmesine yardımcı olur. (3)
  • Ağaç dikimi atmosferdeki CO2 fazlasını çekmenin en etkili ve ucuz yollarından biridir. (15)
  • Ağaçlar sayesinde sokak seviyesindeki partiküllerde %60’a varan düşüş sağlanmıştır. (1)
  • Şehirde evinize gölge olan bir ağaç aynı zamanda fosil yakıt tasarrufu sağlar; CO2 artışını ormandaki 15 ağaca denk şekilde azaltır. (16)
  • Ortalama dört dönümlük yetişkin ağaçlar her sene havadaki 12 kilo kadar karbondioksiti emer; bu, bir arabanın 42.000 kmde üreteceği CO2 miktarına eşittir. (8)

CC_Urban-Trees-Toronto

Su Kalitesi/Erozyon

  • Ağaçlar üst toprak erozyonunu azaltır, topraktaki zararlı kirletici maddelerin su yollarımıza karışmalarını engeller, yüzey suyu akışını yavaşlatır ve yeraltı suyu kaynaklarımızın düzenli olarak yenilenmelerini sağlar. Bir topluluğa eklenmiş her %5’lik ağaç örtüsüyle, fırtına kaynaklı yüzey suyu akışı yaklaşık %2 oranında azaltmaktadır. (1)
  • Ağaçlar ülke genelinde yerel toplulukları sel suyu yönetimi için milyonlarca dolar harcamaktan kurtarır. (18)
  • Ağaçlar su yolları ve dere kenarlarına dikildiklerinde toprak erozyonunu azaltır. (18)
  • Ağaçlar geçirimsiz yüzeylerdeki sel kaynaklı yüzey suyu akışının % 7 ila 22’sini önler. (17)

Enerji Tasarrufu

  • Arazilerini uygun bir şekilde ağaçlandıran ev sahipleri, gündüz vakti evi soğuturken %58’e, mobil evlerde ise %65’e varan ölçeklerde tasarruf ettiklerini fark edeceklerdir. Bu, ülke genelinde ağaçlardan yararlanmayan tüm evlere uygulandığında, gölgelendirme ülkemizin benzin tüketiminin günde 500.000 varil azalmasını sağlayacaktır. (12)
  • ABD şehirlerine dikilecek 100 milyon yetişkin ağacın (her gölgesiz müstakil ev için 3 ağaç) yıllık 2 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlayacağı tahmin edilmektedir. (10)

 

Toplumun Esenliği ve Refahına katkı sağlar

Kent Ağaçları Suçu Azaltır, Toplum Güvenliğini Arttırır ve Topluluk Yaratır

  • Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, kent ağaçlarının, korku, nezaketsizlik, şiddet ve saldırgan davranış düzeylerinin azalmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu ifade etmektedir. (4)
  • Yoksul mahallelerde, yerleşim yeri ne kadar yeşilse, suç oranı o kadar düşüktür. Yeşil yerleşimlerde çorak mahalledekilere kıyasla daha az şiddet suçu ve mala karşı suç işlendiği bildirilmiştir. (4)
  • Araştırmacılar, çevresinde ağaç olan binalarda daha az fiziksel şiddet uygulandığını saptamıştır. Sakinlerle yapılan görüşmeler sonucunda, çorak yerleşimlerde yaşayanların çocuklarını silah veya bıçakla tehdit etme oranının %14, yeşil yerleşimlerde ise aynı oranın %3 olduğu görülmüştür. (15) [Editörün notu: Bu ilişkiyi zorlama bulduğumuzu belirtmeli. Suç oranının yüksekliği, tıpkı o bölgede ağaç dikimine fırsat kalamaması gibi, çok çeşitli sosyal, ekonomik etkenlere dayalı olsa gerek.]

 

Ağaçların İyileştirici Gücü

  • Doğal ortamlara erişimi olmaları halinde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan okul çocukları daha az hastalık belirtisi göstermekte, kız çocuklar ise daha fazla akademik disiplin sergilemektedir. (19)
  • Yatılı hastalarla yapılan çalışmalarda, ağaç manzarası olanların, manzaraya sahip olmayanlara göre daha hızlı ve daha az komplikasyonla iyileştikleri ve daha az ağrıkesiciye ihtiyaç duydukları görülmüştür. (13)
  • Bir ABD Enerji Bakanlığı çalışması, ağaçların tampon oluşturarak ses kirliliğini %50 azalttığını ve kent gürültüsünün %50’sini emdiğini ortaya koymaktadır. (18)
  • Ağaçların varlığı sayesinde hava kirliliğinin azalmış olması, çocuklar arasında en çok görülen kronik hastalıklardan olan astımın ve diğer solunum yolu problemlerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. (17)
  • Purdue Üniversitesi’nden Richard Grant ile ABD Tarım Bakanlığı Orman Hizmetleri’nden Gordon Heisler’ın çalışmasına göre, ağaçların UV-B’ye (en zararlı güneş ışını türü) maruz kalma oranını yarıya düşürerek cilt kanserine karşı koruma sağladıkları anlaşılmıştır. (17)
  • Doğada geçirilen zaman zihinsel yorgunluğu azaltır, konsantre olma ve dikkat gösterme kabiliyetlerini geri kazandırır. (4)
  • Az miktarda dahi olsa ağaç ve çimenlik görmek konsantrasyona destek olur, daha etkin olmayı sağlar. (4)

 

cc_backround-trees

Ağaçların Bereketi

  • Büyük, yetişkin ağaçların, bir topluluğun en önemli çekicilik göstergesi olduğu düşünülmektedir. (17)
  • Çevresinde ağaç olan mülklerin değerleri, ağaçsız olanlara kıyasla %5-15 daha çok artış göstermektedir (tür, yetişkinlik, miktar ve konuma göre değişmektedir) (18)
  • Alışveriş yapanlar, çevresinde ağaç olan bir dükkanda, çıplak bölgedeki bir dükkana kıyasla %11 daha fazla para ödemektedir. (17)
  • Park ve açık alanlara komşu olan evlere biçilen değer, başka bir bölgedeki benzer evlere biçilen değerden %8-20 daha yüksektir. (17)
  • Stratejik olarak yerleştirilmiş ağaçlar işyerlerinin yaz mevsimi soğutma masraflarını %50’den fazla düşürmektedir. (17)
  • İçinde ağaçlar olan nitelikli bir arsaya sahip ticari ofis mülklerinin kira değerleri, diğerlerine göre yaklaşık %7 daha fazladır. (17)
  • Doğa manzarasına sahip ofis çalışanları daha üreticidir, daha az hasta olur ve işlerinden daha memnundur. (17)
  • Çalışmalara göre ağaçların, sosyal güvenlik bütçelerini düşürme, polise ev içi şiddet nedeniyle yapılan şikayetleri azaltma, kent topluluklarını güçlendirme ve çocuk tacizi vakalarını azaltma potansiyelleri vardır. Chicago’daki yetkililer 2005’te bu mesaja kulak verdi. Chicago Tribune’un aktardığına göre, Kuo ve Sullivan’ın araştırmalarından etkilenen şehir yönetimi 20.000 ağaç dikmek için 10 milyon dolar harcadı.

Indianapolis ağaçlarının karşı karşıya olduğu tehditler nelerdir?

  • Kirlilik ve kentin genişlemesi. Kentler ve banliyöler genişledikçe ormanlarımız küçülüyor- ağaçların bahsettiğimiz tüm yararları kayboluyor.
  • Indianapolis solunabilir parçacık madde kirliliğinde ülkenin 8. en kötü kentidir.
  • American Forests’ın tavsiye ettiği ortalama kent ağaç yoğunluğu miktarı %45’dir. Şu an Indianapolis’te bu oran %24, Şehir Merkezi’nde ise %15’tir.
  • Indianapolis’in ağaç örtüsünde son 30 yılda %25’lik kayıp görülmektedir.
  • 1980-2000 yılları arasında Marion County’deki ağaçlık alan kaybı %37’dir. IUPUI bu kaybı Landsat Thematic Mapping teknolojisi kullanarak ölçümlemiştir. Marion County’de 1980’den beri 20 mil kareye denk ağaçlık alan kaybedilmiştir.
  • IUPUI araştırması gelir ile ağaç örtüsü arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektedir. 41 sayım bölgesinde yapılan çalışmada, ağaç örtüsünün genellikle düşük gelirli muhitlerde çok daha belirgin bir azlıkta olduğu görülmüştür.
  • Emerald ash borer (böcek türü), Indiana’daki dişbudak ağaçlarını yok etmekte, Indiana’daki ağaçların tahmini %6’sını etkilemekte olup, Marion County’nin eşiğine gelmiştir.
  • IUPUI/Kent İdaresi ve Çevre Merkezi, Central Indiana’daki önümüzdeki 40 yıllık büyümenin Indianapolis kurulduğundan beri yaşanan büyümeyi geride bırakacağını öngörmektedir. 2000 yılında, 2786 kmkarelik alan kentleşmiştir. 2040’ta ilave 3000 kmkarelik alan imara açılacaktır.

PDP_Angel_Oak_Tree_Quercus_virginiana

Referanslar:

1. Coder, Dr. Kim D., “Identified Benefits of Community Trees and Forests”, University of Georgia, October, 1996.

2. USDA Forest Service Pamphlet #R1-92-100

3. International Society of Arboriculture Tree Care Bulletin, Benefits of Trees

4. Kuo, F.E. 2001, “Environment and Crime in the Inner City: Does Vegetation Reduce Crime?” Environment and Behavior, Volume 33, Number), pp

343-367.—www.herluiuc.edu

5. Kuo, F.E., 1998 Fertile Ground for Community: Inner-City Neighborhood Common Spaces. American Journal of Community Psychology, 26 www.herluiuc.edu

6. Georgia Urban Forest Council; University of Illinois at Urbana Champaign; www.cucf.com

7. Kuo , F.E. 2003. The role of arboriculture in healthy social ecology. Journal of Arboriculture, 29, 3, 148-155

8. Nowak, David J., “Benefits of Community Trees”, (Brooklyn Trees, USDA Forest Service General Technical Report, in review)

9. Galveston-Houston Association for Smog Prevention (GHASP), “Trees and Our Air”, January, 1999.

10. McAliney, Mike. Arguments for Land Conservation: Documentation and Information Sources for Land Resources Protection, Trust for Public Land,

Sacramento, CA, December, 1993

11. Michigan State University Extension, Urban Forestry #07269501, “Benefits of Urban Trees”

12. American Forests, “The Case for Greener Cities”, Autumn 1999.

13. American Forests, “How Trees Fight Climate Change”, 1999.

14. Crompton, J.L. 2001. Parks and Economic Development. Chicago, IL. American Planning Association

15. Prow, Tina., “The Power of Trees”, Human Environmental Research Laboratory at University of Illinois.

16. National Arbor Day Foundation pamphlet #90980005

17. Georgia Urban Forestry Publication, Shade-Healthy Trees, Healthy Cities, Healthy People, 2004

18. www.colorado trees.org, Benefits of Trees

19. Coping with ADD: The Surprising Connection to Green Play Settings, Environment and Behavior. Vol. 33 No. 1. January 2001. 54-77, 2001 Sage

Publications, Inc.

 çeviri: Baran Gündüz

 yazının aslı: http://www.ecology.com/2012/10/31/benefits-urban-trees/