Bir Sayfa Seçin

Yağmur Suyu Hasatının Sekiz İlkesi
Yazan: Brad Lancaster (çev: hira d.)

1. İşe uzun ve akılcı gözlem yaparak başlayın.
Suyun nereden, ne şekilde aktığını, nerede toplandığını, nerede araziden çıktığını görmek için gözünüzü dört açın. Ne işliyor, çalışıyor? Bunu geliştirin. Ne çalışmıyor? Bunu değiştirin.

2. Su akış havzanızın en yüksek noktasından başlayın ve yapacaklarınızı bu noktadan aşağıya doğru yapın.
Su bayır aşağı akar. Suyun daha az hacimli, daha yavaş olduğu ve daha kolay idare edilebildiği en tepe noktadan başlayın. Böylece hasat edilen suyu bayır aşağı dağıtmak için yerçekiminin gücünü para harcamadan kullanabilirsiniz.

3. Küçükten ve basitten başlayın.
İnsan ölçeğinde, küçük, basit sistemlerle çalışın, böylece her şeyi inşa edebilir ve tamir edebilirsiniz. Suyu toprağa emdirmeye çalıştığınızda, bin küçük strateji bir büyük stratejiden çok daha etkindir.

4. Suyun akışını yayın ve toprağa süzülmesini sağlayın.
Suyun arazinin yüzeyinde aşındırıcı etki yaratacak şekilde akması yerine, suyun arazide yayılmasını, arazide daha uzun süre kalmasını ve toprağa süzülmesini sağlayın.

5. Her zaman için bir taşkın yolu planlayın ve bu taşkını bir kaynak olarak kullanın.
Su depolarınız ve topraktaki su hasadı sistemleriniz dolduğunda yağmuru düğmesine basıp durduramayacağınıza göre, aşırı yağışlardaki su fazlası için hep bir taşkın yatağınız olsun. Arazide kontrollü bir şekilde dolaştırılan bu su fazlasını bir kaynak olarak kullanın.

6. Canlı, organik yerörtücü katmanını azamiye çıkarın.
Canlı bir sünger yaratın ki bir yandan hasat edilen su daha fazla kaynak yaratımı için kullanılırken, bir yandan da toprağın su tutma ve su emme kapasitesi düzenli şekilde artsın.

7. “İşlevleri yan yana getirerek” faydalı ilişkileri ve verimliliği azamiye çıkarın.
Su hasadı stratejilerinizin sırf su tutmaktan daha fazlasını yapmasını sağlayın. Topraktaki su hasadı yapıları hem su taşkınlarını önler hem de sulama işlevi görürken, yağmurla sulanan bu bitkiler yazın binaların batı ve doğu cephelerini gölgede tutabilir, gıda sağlar, yaban yaşamı pekiştirir.

8. Sistemi sürekli baştan değerlendirir: “Geri bildirim döngüsü”
Yaptığınız işten öğrenin: uzun ve akılcı gözlem sistemin ömrü boyunca sürmelidir. Toprak yaptığınız çalışmalara ne tepki veriyor? Stratejileriniz nasıl çalışıyor? Ne gibi ihtiyaçlar hâlâ karşılanmayı bekliyor? Bütün bu ilkelere göre gereken değişiklikleri yapın.

Brad Lancaster, Rainwater Harvesting for Drylands and Beyond, Vol. 1-2 adlı kitabın yazarıdır.
Bilgi için: www.harvestingrainwater.com