Bir Sayfa Seçin

Bolivya, iki İspanyol elektrik şirketini kamulaştırdı.

Cumhurbaşkanı Evo Morales, İspanyol Iberdrola şirketinin iki alt kuruluşunu, kırsal alandaki müşterilere elektriği yüksek fiyattan satmakla suçluyordu.

Morales, kırsal alanlarda yaşayanların şehirde yaşayanlara nazaran elektrik için üç kat fazla para verdiğini öne sürüyordu.

Solcu cumhurbaşkanı geçmişte petrol, telekomünikasyon ve elektrik üretim şirketlerini kamulaştırmıştı.

Morales, “Elektrik hizmetlerinin şehirlerde olduğu kadar köylerde de aynı kalitede olması lazım,” dedi.

Cumhurbaşkanı ayrıca kararnamesinin, enerji meselelerine gelince kamu menfaatlerinin özel çıkarlardan daha önemli olduğunu belirten anayasaya uygun olduğunu sözlerine ekledi.

Morales “adaletsiz ve eşitsiz” olarak nitelediği elektrik faturaları karşısında “bu adımı atmaktan başka bir seçenekleri kalmadığını” belirtti.

Bolivya cumhurbaşkanı, bağımsız bir arabulucunun 180 güne kadar Iberdrola’nın mallarına karşılık ne kadar tazminat alacağına karar vereceğini söyledi.

Bolivya hükümetinin kararına verdiği tepkide Iberdrola, şirketlere karşılık adil bir tazminat almayı ümit ettiğini belirtti.

AFP haber ajansına konuşan bir sözcü “Bizim payımıza karşılık gerçekçi bir paha biçileceğini umuyoruz.” dedi.

Iberdrola, Bolivya’nın en büyük şehri La Paz’daki elektrik hizmetlerini işleten Electropaz’ın %89,5′ine; Oruro bölgesine hizmet veren Elfeo’nun da %92,8′ine sahipti.

Morales’in kamulaştırma kararını açıkladığı sırada silahlı polisler de şirketlerin merkez binalarını ve santrallerini korumaya aldı.

Kaynak: BBC Türkçe