Bir Sayfa Seçin

Permakültür İlkelerinin İlişkilerinize Destek Olabileceği 10 Yol

Kim Millar | 18 Kasım 2012 (Çeviri: Deniz Üçok)

 

İlişkilerinizi malçlıyor musunuz? Kim Millar Permakültür ilkelerinin bahçede olduğu kadar evde de işlediğini anlatıyor.

 

Çoğumuz ilişkilerimizi bilinçli olarak tasarlamıyor, doğru yönde gideceğini umarak tökezleye tökezleye ilerliyoruz. Bir şeylerin yanlış gitmeye başladığını ancak kendimizi işlerin sarpa sarmasını önlemeye çabalarken yakalayınca fark ediyoruz.

 

Bir de, yaratıcı ve üretken bir bahçe yapmaya, sebze üretimimizi daha verimli kılmaya ve su hasadımızı geliştirmeye verdiğimiz ilgi ve düşünceyi, bir de ilişkilerimizi kurarken verdiğimizi hayal edin.

 

Geçenlerde permakültür öğrenirken, bunun ilişkilerle olan alakasıyla ilgili kurduğum kimi parallelikleri aşağıda görebilirsiniz:

 

1. Malçlama

Her ilişki büyüyen bir organizmadır; doğru ortamı yaratırsanız gelişir. Malçlama aynı anda besin, korunma ve az çabayla eylemlerin daha verimli hale gelmesini sağlar. O halde bir ilişkiyi nasıl malçlarsınız? Özen gösterip gözlem yaparak, dinlemeyi öğrenerek, daha açık ve anlamaya çalışarak iletişim kurarak; biraz özen ve şefkat beraberinde gayet şaşırtıcı değişimleri kısa bir sürede getirir.

 

2. En büyük üretkenlik ‘kenar’dadır

İlişkilerin de gelişen -ve ölen- ‘kenar’ları vardır. İlişki tam bir sonraki safhaya geçmek üzereyken çok üretken bir hal alır. Bu bazen tartışmalar, anlaşmazlıklar, öfke kabarmaları ve yanlış anlamalar olarak ortaya çıkar. Bazen de daha derinden bir bağlılık, daha çok sevgi, saygı ve güven olarak.

 

Her iki koşulda da duygusal ‘üretkenlik’te bir artış yaşanır. Bu duygulara ilgi gösterip, hangi değişimlerin gerçekleşmekte olduğuna dikkat ederek, bu üretkenliği bir sonraki daha güçlü ve dayanıklı adımı geliştirmek üzere akıllıca kullanabiliriz.

 

3. Rekabetten ziyade işbirliğine göre tasarlayın

‘Kardeş’ dikimlerinizde herkesin ihtiyaçlarının dikkate aldığına özen gösterin! Bizler de sağlık durumumuzu, tıpkı bir bitki gibi, verimliliğimizle sergileriz. Bazılarımızın kazanmak bazılarımızın da kaybetmek üzere yarıştığını, başta kaybedenlerin bunu sonraki yarışlarda kazanmak üzere yaptığını anlamak çok önemlidir. Her iki tür rekabet tarzı da ilişkinin toprağındaki besinden kullanır. Sağlıklı bir ilişki tasarımı herkesin gelişip kendini faydalı hissettiğidir.

 

4. En az çabayı harcayarak en büyük etkiyi yarat

Bu en basit olarak “gerçek olun” diye tercüme edilebilir. Küçük, içten hareketler en etkilileridir. Kalbin dili en doğrudan etkileyen, en derine işleyen ve uzun süre etki eden iletişim biçimidir.

 

5. ‘Semere’ ancak tasarımcının hayal gücüyle sınırlıdır

Her ilişki bir ‘Vizyon’u hak eder; sizin ilişkinizin vizyonu nedir? Nelerin mümkün olduğunu düşünüyorsunuz? Ne tür semereler (yakınlık, işbirliği, kahkaha, güven, bağışlama) hayal ediyorsunuz? Eğer verim düşük görünüyorsa ilişkinizi gözden geçirip, hayal gücünüzü devreye sokup, yaratıcılığınızı harekete geçirme zamanı gelmiş olabilir.

 

6. ‘Uygun teknoloji’ kolaylıkla uygulanabilir olandır

Eğer ilişkileriniz çok çaba gerektiriyor ve kendinizi akıntının tersine kürek çekiyor gibi hissediyorsanız, bu işlerin doğal akışında gitmediğinin göstergesidir. Durun. Kendinize nefes alacak alan tanıyın ve aslında yapılması gerekenin ne olduğuna dair düşünmeye fırsat tanıyın. Gönülden, gerçekten neleri kolayca vermeye eğilimli olduğunuzu gözden geçirin.

 

7. Küçük başlayıp iyi idare edilen alanlardan ilerleyin

Nelerin iyi işlediğini değerlendirip, onların üzerinden ilerlemek yardımcı olur. Büyük değişimleri zorlamak veya zorlayıcı konulardan başlamak korkutucu ve bunaltıcı olabilir. İşleri, idare edilebilir parçalara bölerek gruplamak, gerilimi azaltmaya ve daha iyi odaklanmaya yardımcı olur.

 

8. Sorunları çözüme dönüştürün

Yabani otlar ve zararlılar ilişkilere de bulaşır! Geçmişten taşıdığımız inançlar, düşünceler ve deneyimler ilişkiyi ele geçirip hayal kırıklığı ve bunalım yaratabilir. İlişkilerdeki acının %10’u güncel, %90’ı ise çocukluğumuzdan kalma acıların tekerrürüdür. Pek çok ilişkinin, acının ardında saklanan daha ileri düzeyde bir etkileşim ve arkadaşlığın varlığının keşfedilmesiyle yeşerdiğine tanık oldum.

 

9. Hatalar öğrenme fırsatlarıdır

Bu ilkeyi benimsemek için hataları farklı şekilde görmeye zihnimizi alıştırmalıyız; cezalandırılmayı gerektiren bir durum değil, düzeltilmesi gereken bir davranış olarak. Hatalar ve yanlış anlaşmalar üzerine açıklıkla konuşmak ilk başta korkutucu olabilir, bizi zayıf ve savunmasız hissettirir.

 

Bir ilişkideki en etkili ve güvenli araç empatidir; olaylardaki gerilimi azaltıp anlayış ve bağışlayıcılık için alan yaratır. Bağışlamak, akışa izin vermek üzere geri adım atmaya hazır olmak demektir. Eğer üretken ‘semere’ kelimesine bakarsak, faydalı getirileri artırmanın yolunun bağışlayıcılıktan geçtiği görülür.

 

10. Herşey yeşerir

Anlamlı bir hayat yaşamak için her şeye anlam vermek önemlidir. Hayatımızda gerçekleşen her şey, her olay, her etkileşim bizlerin birey olarak büyümemiz ve gelişmemize destek olur. Hepimiz potansiyelimizi gerçekleştirmek üzere bir yolculuktayız; eğer dikkatle bakarsak, karşımıza çıkan olaylar ve derslerin bizleri daha üretken kıldığını görürüz.

 

Tıpkı Yeryüzü gibi, ilişkiler de değerli ve zengin kaynaklardır. Onları gelişim ve büyüme için birer fırsat olarak görürsek, tüm duygu ve deneyimler, gelişim, sağlık ve esenlik adına işlenip kompostlanacak organik maddelere dönüşür.

 

 

 

Dönüştürücü  iletişim ve kişisel gelişim konularına yoğun olarak odaklanan Kim diyor ki; “İnsanlar ilişki ve etkileşim için yaratılmıştır. Mutsuzluğumuzun büyük kısmının iletişim  noksanlığından kaynaklandığına inanıyorum. Eğer iletişim kurmak için etkin araçlarımız yok ve bu sorunu çözme çabasında değilsek, yanlış anlaşmalar derinleşir ve bu da kırgınlıkların giderilmesine mani olur. Bazen bu gidişatı  tersine çevirmek ve yeni beceriler öğrenmek cesaret ister -bunu yapmanın ödülleri sonsuzdur.”

 

Birleşik Krallık, Hampshire’da yaşayan Kim, yenilikçi duygusal zeka becerileri konusunda İlişki Gelişimi dersleri vermektedir.

 

*Permaculture: inspiration for sustainable living dergisinde yayımlanan 10 Ways Permaculture Principles Can Help Your Relationships yazısından çevrilmiştir. http://www.permaculture.co.uk/articles/10-ways-permaculture-principles-can-help-your-relationships