Bir Sayfa Seçin

Biyokömür Sobaları – 2

Yazan: hira doğrul

Üç denemeden sonra ilk tasarımda başarıya ulaştıktan sonra, diğer tasarımı denemeye koyuldum. Bunun için özellikle şu sitedeki tasarımdan yararlandım: http://www.holon.se/folke/carbon/simplechar/simplechar.shtml.

Bu tasarımda biyokütle kapalı haznede tutuluyor ve dışında yakılan ateşin ısısıyla biyokömüre dönüşüyor.

İlk iş hurdacıdan yine bir büyük ve bir küçük teneke kova bulmak oldu. Büyük kovanın en az 10 cm daha uzun ve 20 cm daha geniş olması önerilmekte. Büyük kovanın altında büyük delikler açtım.

Çivi çakarak kesilecek delikleri belirlerken

 

 

keserle vurarak delikler açılıyor

 

 

 

 

 

 

 

büyük kova hazır

 

 

 

 

 

 

 

Ardından küçük kovaya odun parçalarını düzgün ve olabildiğince sıkı şekilde dizdim. Bu sefer küçük kovada hiç delik açılmıyor.

 

bu kova büyük geldi, 2. denemede daha küçük bir teneke kullandık

Küçük kovayı yere koydum, üstüne büyük kovayı kapattım. Sonra da küçük kovayı alttan tutarak iki kovayı baş aşağı çevirdim.

Hooppp...

 

...paaaaa.

 

 

 

 

 

 

 

Küçük kovanın dışına ve üstüne ağaç dalları yerleştirdim ve ateşi yaktım.

 

 

 

 

 

Dallar yanarak bittiğinde yeni dallar attım. Bu şekilde 1 saatten biraz fazla ateşi besledim. Sonra ateşi sönmeye bıraktım. Küllere su tuttum ve küçük kovayı 1 saat kadar soğumaya bıraktım.

 

Yangın tehlikesine dikkat! Alttaki deliklerden ateş yayılabiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonuçta küçük kovanın dörtte üçü biyokömüre dönüşmüştü.

mis gibi...

Bu tasarımda yakma sürecinde çok kısa anlar halinde yer yer duman çıktı, ama genel olarak duman çıkmadı. Büyük kovanın altındaki delikler bir süre sonra tıkanıyor, bunları bir dalla açmak gerekiyor.

Görünen o ki, bu tasarımdaki sobayla her türlü biyokütle kolaylıkla biyokömüre dönüştürülebilir, ama başından hiç ayrılmamak gerekiyor ve zaman zaman duman oluşabiliyor.

Ve de bu sobada yangına karşı daha dikkatli olmak gerekiyor. Gerek sobanın üst kısmından rüzgârla olabilen sıçramalar gerekse alt deliklerden yayılabilen ateş, kuru otlarla kaplı bir alanda tehlike yaratabilir. Hazırlıklı olmalı.

Siz de elinizdeki malzemeye göre denemelerde bulunabilirsiniz. Tasarımları geliştirmek mümkün.

Daha büyük ölçekli üretim için varil ve boru bacasıyla tasarımlar yapılmış (mesela “TLUD stoves” olarak araştırılabilir).

http://biochar.bioenergylists.org/ adresinden pek çok başka siteye ve bağlantıya ulaşmak mümkün.

Bu sobaları denememe ve bu yazıları yazmama vesile olan Datça Kolektife buradan selam!