Bir Sayfa Seçin

Alternatif Bina Seçenekleri – Yazan: Geoff Lawton

 

Burada alternatif yapılar, özellikle de banliyölerde bahçeli, insanlara sürdürülebilir bir barınma seçeneği sunan küçük binalar üzerinde duracağız.

Bambu, kereste, yassı tuğla, kayrak ve küçük taş eklemeleriyle sıkıştırılmış toprak, kerpiç, saman gibi doğal malzemelerle yapılan küçük binalar, sağlıklı gıda üretilen küçük permakültür bahçelerinde elle inşa edilebilir.

 

 

Burada, Permakültür Araştırma Enstitüsü ekibinden Lindsay Dailey’in San Francisco’daki evinde yer alan bir uygulama alanındaki çeşitli küçük binaların fotoğraflarına yer verdim. Bunlar, bir nehir taşı ve sıvı sabun kullanılarak sıvanmış Fas çatı sıvama sistemi olan Tadelakt gibi kimi çok ilginç özelliklere sahiptir. Bu binalarda çeşit çeşit geri dönüştürülmüş malzeme ve bambu, küçük ahşap parçalar, saman ve çamur gibi kolaylıkla yenilenebilen uygun inşaat malzemeleri kullanılmıştır.

 

 

 

Bu mekanda basit yemek pişirme sistemleri ve de makul bir enerji kullanımı sağlamak üzere alternatif yalıtım malzemelerinin kullanılmasına yönelik standart bina tadilatları yer almakta. Ayrıca bahçede oturma düzenekleri ve başka çok çeşitli cazip özellikler bulunmakta.

 

 

Burası, insanların yaşadıkların yerin koşullarını ölçülü, düşük ölçekli, ekonomik, bakımı kolay, kolay yenileneblir ve enerji açısından verimli kılmak üzere kendi başlarına neler yapabileceklerinin mükemmel bir örneğini oluşturmakta. Bunlarla birlikte şehrin içinde gıda üretebilmekte mümkün. İnsanın kentsel manzarasının geleceği budur – güvenli, duyarlı;  rahat, enerji açısından verimli, çevreye fayda sağlayan bir atık dolaşımına sahip, gıdaya ulaşmanın en kısa süre ve mesafe tuttuğu, gıda üretim ve tüketiminde hiç zarar işlemeyen; muhabbet ile paylaşım dolu bir topluluktaki anlamlı hayatlar.

 

 

Kümes

Yazının orjinal adresi:

http://permaculture.org.au/2011/03/05/options-for-alternative-buildings/

(çeviri: hira d.)