Bir Sayfa Seçin

Yazan: Morag Gamble

(çeviri: İnci Tolunay)

İncir ağacım (Ficus carica) şu anda bolca yumuşak, büyük ve taze yaprak filizleri veriyor. İncirlerin olgunlaşması biraz zaman alacak, dürüst olmak gerekirse, bu iklimde (subtropikal) hasat edebileceğim incir miktarı da oldukça az.

Peyzaj tasarımımda incir ağacını tavuk evine yakın olacak şekilde yerleştirdim. Bu şekilde, her geçen gün meyvelerin nasıl büyüdüğünü ve onları kuşlardan önce ne zaman hasat edebileceğini görüyorum.

Kızım ve ben taze incir yemeyi seviyoruz . Ağacın orada olsun veya daha sonra bahçede olsun onları yemek bir zevk. Aslında, bugüne kadar incirlerin eve kadar ulaştığı pek olmadı.

Her neyse, geçen gün orada duruyor ve bu incir ağacına bakarken yeni yapraklara bakmanın ne kadar güzel olduğunu düşünüyordum. Kesinlikle yenilebilir görünüyorlardı, ancak daha önce bunu hiç denememiştim,. Bu nedenle gidip biraz araştırma yaptım. Bulduklarım şöyle;

  • İncir yaprakları gerçekten iyi ve yenilebilir.

  • İncir yaprakları, hindistan cevizi, ceviz ve vanilya gibi yemeğe güzel bir çeşni katar. Ancak yaşlı olan yapraklarla uğraşmayın, oldukça lifli ve yumuşak oluyorlar.

  • İncir yaprakları A, B1 ve B2 vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyum içerirler.

  • İncir yapraklarını tüketmenin ve incir yaprağı çayı içmenin anti-diyabetik, düşük trigliseritler, bronşit gibi rahatsızlar gibi durumlar için sağlık açısından pek çok faydası vardır:

  • Yapakları toplarken bitkinin sütümsü özsuyuna dikkat edin, tahriş edebilir.

  • İncir yaprağı çayı yapın. İncir yapraklarını kurutarak normalde demlediğiniz çaya benzer şekilde demleyebilirsiniz. Dilerseniz taze yaprakları da kullanabilirsiniz. 15dk kadar kaynatıp süzün.

  • İncir yapraklarını az tuzlu su içinde 20dk kadar veya yumuşayıncaya kadar pişirin, daha sonra bu yaprakları sarma olarak veya ıspanağa yeşil bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

  • İncir yaprağını sarma olarak kullanın. Yapraklardan sarma yapıldığında ve pişirildiğinde yemeğe harika bir Akdeniz çeşnisi katar. İncir yapraklarını pirinç ve sebzeleri veya balığı sarmak için kullanabilirsiniz.

  • Büyük yaprakları kullanarak sebze köri hazırlayabilirsiniz. Piştikten sonra yaprakları çıkarın. Yapraklar hoş bir lezzet katar.

  • İncir yaprakları yavaş pişirilen güveçlere veya çorbalara ıspanağa alternatif olarak ilave edilebilir.

  • İncir yaprağının sarma olarak kullanıldığına dair ilk örneklere M.Ö. 3. yüzyılda rastlanmaktadır. İncir ağacnın Orta doğu orijinli olduğu ve ilk olarak Mısır’da yetiştirildiği düşünülmektedir. cak kuru yazları ve ılıman kışları olan Akdeniz iklimlerinin bulunduğu alanlarda serpilirler. Bununla birlikte, Antartika dışındaki her yerde bulunurlar.

Sizlerin de incir yaprağıyla ilgili bildiklerinizi duyma çok isterim.

*yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.